Intentie

We hebben één afspraak voor de check-inn: de intentie om alleen over jezelf te spreken

Een check-inn die tot aanwezigheid leidt, is een check-inn die alleen over jezelf gaat. En dat is best moeilijk. En dat is ook wat we met elkaar oefenen. En het gaat niet altijd goed. En daarom doen we het met elkaar. We zien elkaar, we horen elkaar en gaandeweg zakken we in: meer contact met onszelf, meer zelfbewustzijn en aanwezigheid voor de dag. Onthoud dus: het 'bij jezelf houden' is juist moeilijk voor ons allen, en de reden dat we inchecken.

 

Je zal tijdens het spreken, tijdens het luisteren en tijdens de respons merken hoe moeilijk het is bij jezelf te zijn. Of we hebben er geen bewustzijn op, en gaan bijvoorbeeld over anderen praten, of een een verhaal houden, of we kunnen het wel voelen wat we echt ervaren in de sessie, maar het lukt ons moeilijk om het zuiver in contact te brengen. Dit oefenen we juist. De intentie van onze groepjes is om bewustzijn erop te krijgen en niet weg-te-keren van de pijn; er even bij te zijn door het in contact te brengen. We hebben daarmee de intentie om tijdens contact met anderen contact met onszelf te behouden. We doen dat in een groep mensen die allemaal die intentie (en vaak ook ervaring hebben) op een zuivere manier te oefenen.


Een Check-Inn roept vaak veel vragen op omdat het spannend is om te doen. Zie ook onze FAQ. Want hoewel het zo eenvoudig is qua opzet, kan het erg ongemakkelijk zijn. Het is niet ongewoon dat het (1) juist reacties bij je oproept zoals: niet weten wat te zeggen, stiltes, geen structuur, afkeuring voelen, verdriet, boosheid. Dat is allemaal juist welkom en de bedoeling. Breng het in. Hier gaat het over! Maar je zal ook (2) een helende ervaring kunnen voelen: niemand die je in de rede valt, emoties die niet veroordeeld worden, echte woorden horen wat jou verhaal met een ander doet, ander contact met jezelf en anderen voelen. In het kort: meer aanwezigheid :-)

* Schrijf je eenmalig vrijblijvend in voor een sessie, en ontvang de ZOOM link voor alle sessies

Hoe werkt het?

Iedereen krijgt 8 minuten:

 

Inchecken: 5 minuten:

Na een korte meditatie of stilte start de eerste persoon om in-te-checken, met zijn hele zelf, binnen een kleine groep. Inchecken betekent onderzoeken hoe je er zelf bij zit. Net als bij meditatie ga je in jezelf langs wat er speelt: lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel. Vaak zijn we alleen mentaal aanwezig en is er geen ruimte voor ons hele zelf. Die ruimte maken we hier, met elkaar met gelijkgestemden. We spreken niet over anderen, maar over onszelf. Anders dan bij meditatie, gaan we het wel in contact brengen met anderen. Doel hiervan is om weer geheel aanwezig te zijn voor de dag. Je kan verwachten dat de toehoorders jou verwelkomen met wat er is. Iedereen doet hetzelfde, zodat iedereen aan de beurt is. De toehoorders luisteren met hun hart, en zeggen alleen "Dank je wel" aan het einde van jouw beurt. De begeleider doet overigens ook mee.

Responses: 3 minuten:

Als iemand 5 minuten heeft ingecheckt, geven de toehoorders een 'respons' van ongeveer 1 minuut. Dat betekent dat je aangeeft wat er met jou als toehoorder gebeurd is (fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel), tijdens het luisteren. De bedoeling is om ook nu niet over de ander te praten maar over jezelf. Geen adviezen, geen oplossingen, geen 'ik vind het goed dat je dat doet'. Dit gedeelte van de check-inn is vaak ook erg moeilijk voor mensen. Hier leren we echt wat het is om aanwezig te zijn. We zijn zo gewend over de ander te spreken, en daarmee weg te blijven om echt contact in te brengen en wat er met ons gebeurt. Na de responses geeft de orginele spreker weer een 'reflectie'. Na 3 minuten stopt het, ongeacht of het klaar is, en valt er een stilte. Daarna start de volgende spreker.

Wat is een Check-Inn?

Hosts gezocht

We hebben nog plek voor begeleiders, zodat er op nóg meer momenten iemand aanwezig is op een check-inn te doen. Hosts krijgen betaald en doen zelf mee met het inchecken.

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon