CHECK-IN 2.0

CHECK-IN 2.0 is ons basis-programma, eenvoudig qua opzet, en de basis van jouw emotionele gezondheid.
 

Hoe gaat het?

1. 5 minuten:

Het is een plek om in-te-checken, met je hele zelf, in een kleine groep. Inchecken betekent onderzoeken hoe je er zelf bij zit. Net als bij meditatie ga je in jezelf langs wat er speelt: lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel. Vaak zijn we alleen mentaal aanwezig en is er geen ruimte voor ons hele zelf. Die ruimte maken we hier, met elkaar met gelijkgestemden. We spreken niet over anderen, maar over onszelf. Anders dan bij meditatie, gaan we het wel in contact brengen met anderen. Doel hiervan is om weer geheel aanwezig te zijn voor de dag. Je kan verwachten dat de toehoorders jou verwelkomen met wat er is. Iedereen doet hetzelfde, zodat iedereen aan de beurt is. De twee toehoorders luisteren met hun hart, en zeggen alleen "Dank je wel" aan het einde van jouw beurt.

2. 2-5 minuten

Als iemand 5 minuten heeft ingecheckt, geeft elke toehoorder een 'respons'. Dat betekent dat je aangeeft wat er met jou als toehoorder gebeurd is (fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel), tijdens het luisteren. De bedoeling is om ook nu niet over de ander te praten maar over jezelf. Geen adviezen, geen oplossingen, geen 'ik vind het goed dat je dat doet'. Dit gedeelte van de checkin is vaak ook erg moeilijk voor mensen. We zijn zo gewend over de ander te spreken, en daarmee weg te blijven om echt contact in te brengen en wat er met ons gebeurd. De respons is 1 tot 2 minuten.

3. 1 minuut

Na de responses geeft de orginele spreker weer een 'respons'. Dan zegt diegene klaar te zijn, valt er een stilte, en start een volgende zodra deze er klaar voor is.

Intentie

De intentie van onze check-in's is om helemaal in jezelf aanwezig te zijn. Je zal tijdens het spreken, tijdens het luisteren en tijdens de respons merken hoe moeilijk het is bij jezelf te zijn. Het is vaak te pijnlijk, en we gaan dan over anderen praten, een verhaal houden, of iets anders: zie FAQ. De intentie van onze groepjes is om bewustzijn erop te krijgen en niet weg-te-keren van de pijn; er even bij te zijn door het in contact te brengen. We hebben daarmee de intentie om tijdens contact met anderen contact met onszelf te behouden. We doen dat in een groep mensen die allemaal die intentie (en vaak ook ervaring hebben) op een zuivere manier te oefenen.


Hoewel het zo eenvoudig is qua opzet, kun je best een heftige ervaring hebben. Het is niet ongewoon dat het (1) juist reacties bij je oproept zoals: niet weten wat te zeggen, stiltes, afkeuring voelen, verdriet, boosheid, maar ook (2) een helende ervaring oplevert, doordat niemand je in de rede valt, je emoties niet veroordeeld worden en je ook andere mensen hoort.
 


 

free pic pixabay chair wood grass new ch

CHECK-IN 2.0 is ons basis-programma.

Doe je mee?

  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon